اثرگذاری مثبت بر کارفرما
هر فرد شاغلی ، داشتن شغلی مناسب و داشتن روابط کاری خوب را دوست دارد. اما گاهی بدست آوردن این شغل به اندازه راضی نگهداشتن کارفرما مشکل نیست! در واقع ورود و باقی ماندن در یک کارخانه، شرکت و هر محیط کاری دیگری، علاوه بر این که به توانایی های خاص و متناسب با آن نیاز دارد، بلکه نیازمند هوش، سیاست کاری صحیح و نشان دادن توانایی های فردی است. گاهی تصور ما این است که همین که کار خود را بدون مشکل انجام می دهیم کافیست، اما در دنیایی که تناسبی بین نیروی متخصص و کار مناسب وجود ندارد، رعایت نکات زیر در حفاظت از موقعیت شغلی مفید و کار امد می باشد:
اهداف را بشناسید
خود را با اهداف و ارزش های کارفرما و موسسه تطابق دهید و اولویت های کارفرما را اولویت خود بدانید.
بدانید که چگونه ارزیابی خواهید شد
دقت کنید که دقیقا کدام مهارت ها، رفتارها شما مورد قضاوت قرار گرفته و تشویق خواهد شد. سپس مانند لیزر بر روی آنها متمرکز گردید.
کارفرمای خود را خوب جلوه دهید
کار خود را به موقع و به حرفه ای ترین روش ممکن انجام دهید. آن دسته از ایده های رئیس خود را که می توانند به او و بخش مرتبط با وی کمک کنند عملی ساخته، مسئول به کار گرفته شدن آنها باشید.
اشتباه خود را بپذیرید
هنگام بروز اشتباه و توضیح دادن درباره آن، به جای پرداختن به آنچه غلط انجام داده اید، بر آنچه آموخته اید تمرکز کرده و مسئولیت خطای خود را بپذیرید. برای مثال بجای گفتن اینکه نباید نسبت به نظرات کاربران بی توجه می ماندم. رئیس خود بگویید: به نظرم اگر مستقیما با کاربران صحبت می کردم بهتر بود.
سازمان یافته عمل کنید
قبل از ترک محل کار خود، برای روز بعد برنامه ریزی نمایید. وظایف خود را به نسبت فوریت و اهمیت دسته بندی کنید و با خود قرار بگذارید که حد اقل دو مورد اول فهرست خود را حتما انجام دهید.
قابل اطمینان باشید
همان کار هایی را که گفته اید، انجام دهید. حتی بهتر از آن اینکه، کمتر قول بدهید و بیشتر عمل نمایید.
انرژی مثبت بدهید
شما نباید شخص غرغرو و نالان شرکت بوده و راهکارهای رئیس یا موسسه را زیر سوال ببرید. شما باید تشویق کننده و الهام بخش باشید، کسی که همه مایلند در کنار وی کار کنند.
وقت شناس باشید
حضور به موقع و حتی زودتر بر سر کار و یا در جلسات، نشانه علاقمندی، قابل اطمینان بودن و توانایی شما در اداره موثر زندگی تان میباشد.
کاردان باشید
برای پاسخ دادن به هر پرسش یا حل هر مشکلی سراغ رئیس نروید. ابتدا خوب به آن فکر کنید و اگر باید مشکلی را به رئیس گزارش دهید، چند راه حل هم برای آن پیشنهاد نمایید.
افق های خود را گسترش دهید
از دوره های آموزشی موسسه استفاده کنید و برای شرکت در پروژه هایی که متفاوت از تجربیات و امور روزمره شماست، داوطلب باشید.